Categoriearchief: Quotes

Ik zal teleurgesteld zijn, maar het is Ok!

Door Dr. Robert Rohm (vertaald uit het Engels. Excuses voor eventuele vertaalfouten)

Onlangs sprak ik met een vriend over een aanstaande gebeurtenis. Ik vroeg of hij er zin in had. Hij antwoordde: “Ik hou er niet van om te veel naar uit te kijken omdat ik niet teleurgesteld wil zijn als het niet zal gebeuren.” Hoewel ik weet dat ik niet veel teleurstelling wil ervaren, ben ik naar tot een conclusie gekomen dat ik niet bereid ben om mijn leven zo te leiden, dat ik bang ben dat er iets mis kan gaan. Laat me het verder uitleggen.

Als jij of ik teleurstelling wil voorkomen, dan zullen we moeten leven zonder hoop of verwachting dat er in de toekomst goede dingen gaan gebeuren in ons leven. Teleurstelling komt voor als een van onze verwachtingen onvervuld is. Ben je er ooit aan blijven denken hoe ellendig en triest het zou zijn om door het leven te gaan zonder iets om naar uit te kijken? Een hoopvolle toekomst tegemoet gaan is één van de krachtigste motivaties die een persoon kan ervaren. Ik zal binnen een paar maanden 70 jaar oud worden en ik geloof nog steeds dat de allerbeste dagen van mijn leven nog steeds vóór mij zijn. En omdat ik die overtuiging koester, is het mogelijk dat ik teleurstelling zal ervaren als de dingen niet blijken zoals ik had gehoopt. Dat is precies hoe het leven werkt.

Er is echter nog iets anders dat ik voor u zou willen overwegen. Het is waar dat pijn en verdriet gepaard gaan met teleurstelling, maar het is ook waar dat opwinding en liefde en enthousiasme de hoop vergezellen. Hoewel pijn een realiteit is, die jij en ik van tijd tot tijd kunnen meemaken wanneer dingen niet gaan zoals we gepland hadden, is het dan niet beter om met hoop in ons hart te leven? Ik denk het wel. Wat mij betreft is de pijn niet zo slecht als de hoop hoog is! Heb je dat begrepen? Pijn is niet zo slecht als de hoop hoog is!

Nu denk je misschien dat ik helemaal gek geworden ben. Ik realiseer me zeker dat het moeilijk is om iets dat me letterlijk jaren heeft gekost om te begrijpen, in een paar alinea’s met je te communiceren. Maar dit concept is erg krachtig als je “je tanden er in zet”.
Vanwege de angst om te falen, zijn veel mensen bang om een ​​voor zichzelf een zaak te beginnen, een nieuwe relatie aan te gaan, een aanzienlijke investering te doen of uit te stappen en iets nieuws te proberen. Wat dat eigenlijk betekent, is dat ze bang zijn dat ze teleurgesteld zullen zijn. Maar de waarheid is dat ze net zo veel kans van slagen hebben en de vreugde kunnen ervaren die ontstaat als ze een risico nemen. Ik weet niet waar ik het voor het eerst heb gehoord, maar iemand zei ooit: “Wees niet bang om een pad te kiezen waar niemand op loopt, want dat is waar al de beloningen zijn!” Dit illustriert op een simpele manier wat ik probeer te zeggen.

Teleurstelling is niet iets waar ieder van ons naar uitkijkt, maar het is niet iets waar we ook voor weg zouden moeten lopen. Het is een deel van het leven. En, zoals ik al eerder zei, ik ben gewoon niet bereid om te leven zonder dat de kwaliteiten van hoop en verwachting deel uitmaken van mijn dagelijks leven. Ik heb geleerd dat teleurstelling me niet zal doden. Als het al iets is, helpt het me te sterken om de volgende uitdaging aan te kunnen. Het maakt deel uit van het proces van het leven dat ons dagelijks leert en laat groeien.
  
Dus onthoud gewoon dat als je probeert om niet teleurgesteld te zijn, je ook niet veel hoop, vreugde of verwachting zult ervaren. Je zult ook teleurgesteld raken! Mijn hoop en verwachtingen zijn heel erg hoog. Daarom heeft teleurstelling het potentieel om mij erg laag te brengen. Maar dat is goed. Het zal me niet doden om teleurgesteld te zijn. Dit concept werkt voor mij en geeft me veel balans in mijn leven en ik kan je beloven dat terwijl je het beoefent en ervaart, het hetzelfde voor jou zal doen!